Nyitólap hadisír nyilvántartó Szovjet hadifogolytáborok hősi emlékművek Hősök arcképcsarnoka Bemutatkozás
Hadisírok - hősi emlékművek: Rudkino
II. Magyar Központi Katonai Temető
Rudkino II. Magyar Központi Katonai Temető
(Oroszország, Voronyezs megye, Rudkino település)

Miután a boldirevkai MKKT – méretei folytán – nem volt képes további exhumált maradványokat fogadni, a kijelölt Kormányközi Hadisírgondozó Vegyesbizottság 1999-ben döntött egy újabb oroszországi magyar központi temető létrehozásáról.
Az oroszországi partnerszervezet, a „Vojennije Memoriáli” Katonai Emlékmegőrző Nemzetközi Együttműködési Társaság – eleget téve a magyar fél felkérésének, – 1999. szeptemberében négy lehetséges változatot nyújtott be elbírálásra. Közülük a Vegyesbizottság a Rudkino település melletti 3,5 hektár területen megépítendő temető-emlékhely megvalósítása mellett döntött. A Honvédelmi Minisztérium Humán Intézményrendszert Felügyelő helyettes államtitkárának jóváhagyását követően, 2000 tavaszán kezdődtek meg az építési munkálatok.
A központi temető építése 2002 tavaszán fejeződött be. Az objektum műszaki szemrevételezése 2002. június 25-én történt meg. A területen található temetkezési helyeken kívül a terveknek megfelelően megépült a kiállítási és gazdasági épület, a kápolna és a központi sétány.
A II. Magyar Központi Katonai Temető az egykori hadműveleti területen, illetve a felvonulási- és visszavonulási körzetekben életüket vesztett katonák végső, méltó nyughelye. 
A 2003. május 28-án felavatott rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben eddig 19.110 elhunyt magyar honvéd földi maradványi kerültek újratemetésre. Az elmúlt esztendőben végrehajtásra került 205 magyar katona földi maradványainak exhumálása, újratemetésükre 2011. november 15-ig került sor.
A hősi temető területén eddig 1267 gránittábla került felállításra, amelyeken szimbólikusan a Don-meletti harcokban 12.595 elhunyt magyar honvéd és munkaszolgálatos, illetve 44.331 eltűnt magyar katona neve van felvésve. Határozott szándékunk, hogy folytatjuk az orosz hadműveleti területen elesett és eltűnt magyar katonák neveinek gravírozását. Ennek eredményeként 2011-ben további 5012 eltűnt magyar katona neve került gránittáblára.

 

 


Időszak: II. világháború
Helyszín: Oroszország

hadisír kereső
hadifogolytábor kereső
linkajánló


felhívás
Az I. világháború hőseinek albuma
segédanyagok